Receptes de llegums lleugeres

Moltes vegades recomano el consum de llegums als vespres, per incrementar el valor proteic dels plats, especialment el dels qui han de consumir proteïna animal als migdies (sobretot els infants que dinen a l’escola o a la llar d’infants, on el consum de proteïna animal és diari, ja que erròniament la gran majoria encara creu que si hi ha “chicha” el menú té més valor).

Es fa difícil imaginar-nos cuinant estofats i “potajes” de llegums als vespres, no només per una falta de temps, sinó pel fet d’imaginar-nos anar a dormir amb la panxa plena de cigrons caldosos o de llenties amb xoriço. Així que aqui van unes quantes receptes de llegums lleugerets i fàcils de preparar per a qualsevol nit o migdia:

Crema de verdures amb llenties vermelles

Convé fer-ho amb les llenties vermelles (que venen pelades) perquè amb les altres, queda massa densa i amb massa sabor i textura espessa. La llentia vermella (original de l’India, un dels grans consumidors de llegum mundial) és fina de sabor i de textura. La idea és seguir la recepta de qualsevol “dhal” indi (sopa de llenties) però com que es fa difícil d’imaginar als nostres peques menjant gingebre i all o coriandre fresc, podem adaptar-la als seus gustos. Per exemple una crema de carbassa amb llenties vermelles. Només han de bullir uns 20 minuts, ja veureu com queda una textura desfeta. Recomano afegir poques al principi fins que els més petits s’acostumin al seu sabor

Hummus i patés de llegums

Un clàssic com el Barça-Madrid (perdó..era molt fàcil de fer la broma). Tothom coneix l’hummus i sap com fer-lo, i si no aconseguim la recepta a internet. Penseu que els patés de llegums no han de ser només de cigrons…amb llenties (i alguna verdura afegida) o amb mongeta blanca també estan deliciosos…només cal anar fent proves…

Saltat de llegums amb tahine i fruits secs

Sofregim una mica de ceba o porro finet, afegim els llegums cuits (els podem coure el dia abans mentre sopem o estem per casa i els guardem a la nevera), i el darrer minut afegim una mica de tahine (1 cullerada de postres) desfeta en una mica d’aigua i que faci xup xup un parell de minuts. Per acabar afegim una picada d’avellanes o ametlles crues (no recomanats a menors de 2 anys i mig, tot i que si ja han tastat els fruits secs, i no pateixen al·lèrgia, endavant) amb julivert) i ja ho tenim!!. També recomano afegir una mica de comí en pols per augmentar el sabor i facilitar la seva digestió

saltat de llenties

saltat de llenties

Saltat de llenties amb cols de Brussel·les i cúrcuma

Tot i que les cols de Brussel·les no acostumen a ser la verdura preferida dels infants, queden boníssimes (bé, a mi m’encanten, ho admeto). Es poden substituir per bròquil o qualsevol altre verdura de més acceptació. El mateix passa amb la cúrcuma, que en cas d’oferir el plat als més menuts, és millor posar-la seca i en pols abans que fresca.

Per fer el plat, sofregim una mica de ceba picada molt fina amb les cols tallades per la meitat, afegim les llenties, que haurem cuit amb unes tires d’alga “hiziki” i que també hi afegirem al plat (les podeu tallar ben petites perquè els nens no es dediquin a “disseccionar” el plat). La cúrcuma l’afegim al moment de servir, rallada i juntament amb un rajolí d’oli verge d’oliva

 

En general, en aquest tipus de plat, per incrementar el valor proteic dels llegums si els volem fer més lleugers que quan els barregem amb cereals, només cal que els complementem amb llavors (de sèsam en llavor o en pasta com el cas de la tahine, de gira-sol, ce carbassa, de cànem) , fruits secs i algues.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s