Què passa amb la llet de vaca?

La llet de vaca està considerada, encara, un dels grans aliments de la humanitat. Però hi ha massa evidències i realitats que qüestionen aquesta supremacia làctica:

1- Una d’elles és la difícil digestibilitat de la llet d’un altre animal en l’organisme d’un altre. Per poder assimilar-ho, l’organisme humà té uns enzims anomenats renina i lactasa, que són els encarregats de desestructurar  i fer digerible la llet de vaca. Aquests enzims, deixen de produir-se cap als tres anys en la majoria de persones. Quan la llet entra a l’organisme i no troba aquests enzims, aleshores l’estomac he de fer uns esforços enormes per digerir-la, i malgrat l’esforç, no s’aconsegueix digerir del tot, i la llet es queda enganxada als budells formant una mena de pasta difícil de desenganxar. Amb els anys, aquestes pastes fermenten, s’assequen després i finalment es converteixen en una mena de crostes que afavoreixen un seguit de patologies que van des de problemes amb les tiroides, diabetis, mucositat excessiva i sobretot, la predisposició a patir i desenvolupar al·lèrgies i intoleràncies alimentàries de tota mena.

2- Un altre factor és l’al·lèrgia i les seves evidències estadístiques i indiscutibles:

La llet és el tercer aliment que més al·lèrgies i intoleràncies provoca (després de l’ou i el peix). Representa aproximadament un 41% dels casos d’al·lèrgies alimentàries.La proteïna amb més capacitat al·lèrgena és la casseina, la principal proteïna de la llet. Aquesta es coagula a l’estomac formant una mena de grumolls de molt difícil digestió

3- L’alimentació i cura de les vaques d’on s’obté la llet, també és un factor a tenir en compte. Els antibiòtics i en molts casos les hormones administrades a les vaques de granges, són absorbits i passen no només a la carn de la vaca sinó també a la seva llet. Al beure aquesta llet, els antibiòtics i hormones passen directament als nostres budells on són absorbits i destrueixen part de la nostra flora bacteriana, l’encarregada de protegir-nos de les malalties. D’aquesta manera tenim les defenses més baixes del que seria desitjable (i més predisposició per tant a patir i desenvolupar al·lèrgies de tota mena) sent propensos a patologies recurrents com els fongs o les càndides i innumerables problemes de pell que van des de l’acné fins a la psoriasi. Pel que fa a les hormones de creixement que s’administren per incrementar la producció de llet (anomenades rBGH), provoquen que les vaques produeixin unes poderoses hormones (IGF-I), que passen directament al nostre organisme, i que tenen la capacitat de destruir les cèl·lules beta del nostre pancreas, és a dir les cèl·lules amb capacitat de produir insulina per regular els nivells de sucre del nostre cos. Això pot afavorir el desenvolupament de malalties com la diabetis. No entraré a valorar el debat moral sobre el fet de tenir vaques a les que es provoquen embarassos durant tota una vida (curta, per cert, ja que després acostumen a ser sacrificades) per tal que produeixin llet.

4- Què passa amb el famós calci de la llet?…Aquest s’ha convertit en l’únic argument al que els pediatres i els productors de lactis s’aferren desesperats per vendre els seus productes contra la osteoporosis amb la famosa de torn que menja iogurts per estar estupenda mentre convenç a dones menopàusiques de les virtuts d’un iogurt que val 5 vegades (mínim) el seu preu real…

Doncs bé… aquest calci que absorbim amb la llet, és eliminat a través de les femtes en forma de fosfat de calci.Els aliments alts en nutrients proteics (la carn, els ous, i els productes lactis on incloem la llet que prenem), roben el calci del nostre organisme per poder ser absorbits, i provoquen grans pèrdues de calci a través dels ronyons.  És a dir, el calci que ens aporta la llet és igualment “gastat” de les nostres reserves de calci per poder absorbir la llet de vaca. Funciona exactament igual que les ofertes comercials i financeres, et fan creure que adquireixes una ganga i no pagues el que compres, però en realitat s’ho estan cobrant molt alt

Una persona, on incloc qualsevol infant amb un consum adequat i variat de verdures, fruita i cereals, no ha de patir cap mena de deficiència de calci. El calci és un dels minerals més presents a la majoria d’aliments que consumim (especialment si són frescos i biològics, ja que acostumen a mantenir per més temps i en major quantitats els minerals i vitamines)

Les persones que necessiten un aport extra de calci per les raons que sigui (osteoporosi per exemple) poden trobar diferents maneres alternatives més eficients d’assimilar-lo, per exemple el sèsam cru conté més calci assimilable que els productes lactis (em pregunto quan de temps trigarà la industria làctica en incloure’l a les seves llets). També cal parar atenció als aliments i hàbits que ens roben el calci que consumim com l’excés de cafè i productes carnis i la falta de vitamina D que acostumem a patir més als mesos d’hivern

Per acabar, només una petita reflexió: la industria de la llet sap que cada vegada la gent deixa la llet de vaca perquè no li cau bé, i  no em refereixo només persones amb intolerància la lactosa, o al·lèrgies greus, sinó una part cada vegada més gran de la població que nota que es troba millor des de que no pren llet… aleshores perquè  en lloc de prendre nota continuen aferrats a la idea de vendre llet al preu que sigui? primer va ser la llet descremada (amb famoses joves i guapes que volen mantenir la línia), ara és la llet sense lactosa (per sentir-te millor), també tenim  la llet amb omega 3 pel colesterol (que anuncien famosos mascles,que substitueixen a la famosa femella que anuncia la llet contra la osteoporosi), la llet amb vitamina D i calci, (pels ossos) i la llet per pujar defenses que anuncien les famoses d’edat avançada o les mares que cuiden de la seva família i ens fan creure  que quan prenen cada matí el seu potet de iogurt líquid amb L-cassei, una barrera de llum invisible els protegirà de qualsevol mal de les agressions externes, de la mateixa manera que prenent només el seu iogurt deixaràs de patir estrenyiment (ui…si aquest també l’anuncien els famosos!!!)

Se’m plantegen tantes preguntes!!! perquè famosos anunciant sense parar productes lactis d’una marca en concret? (en lloc d’anunciar les virtuts de les llenties o les verdures fresques), perquè les neveres  de productes lactis dels supermercats són cada vegada més grans?…..per quan la llet sense llet?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s