Les algues, verdures del mar…ummhh

Les algues són un dels aliments més sans i complerts nutritivament parlant que podem consumir avui en dia.

Per què? : Doncs perquè amb el tipus de vida que portem, el poc temps que ens dediquem a cuinar-nos, la contaminació medi-ambiental que ens envolta, i els pocs nutrients que tenen els aliments que prenem (excepte si són ecològics) per l’empobriment del sòl, els productes químics i pesticides, i el temps que passen a càmera,la nostra alimentació ha disminuït qualitativament respecte a l’alimentació dels nostres avis, per exemple. No deixa de ser curiós que ens alimentem el doble que els nostres avantpassats però amb la meitat de qualitat.

Incloure les algues i d’altres aliments, el que avui es consideren “súper aliments” ens pot ajudar a millorar la qualitat dels nostres àpats

Què contenen les algues?: Com ja he dit, estan considerades un dels aliments més nutritius que es coneixen perquè ens aporten:

  •  Sals minerals i oligoelements, principalment calci, ferro, sodi, magnesi, iode, zinc, silici,crom i cobalt
  • Vitamines, especialment la C, la E i les vitamines del grup B. És també especialment rica en vitamina B12, el que resulta molt interessant per a les persones vegetarianes, que poden presentar mancances d’aquesta
  • Proteïnes de fàcil assimilació, i que són fins a un 95% més digeribles que les proteïnes animals
  • Àcids grassos poli-insaturats

Com reconèixer una alga quan vaig a comprar: En general no es troben als supermercats, excepte l’alga nori (amb la que s ’embolica el sushi). Les trobem a les botigues de dietètica, i sempre en format sec, és a dir deshidratades. Malgrat que ens puguin semblar cares, el seu rendiment és molt alt, ja que en fem servir poca quantitat i al hidratar-les el seu volum augmenta considerablement.

Com començar a incloure les algues a la nostra dieta?: Jo recomano 3 maneres ben senzilles de consumir algues

1- A les coccions de l’arròs integral, els llegums i els cereals en general. En aquest cas l’alga més recomanable és la kombu.  Amb l’alga, apart d’escurçar el temps de cocció de cereals i llegums, també ajudem a fixar millor els minerals i vitamines del que cuinem. Afegirem una tireta de l’alga de la mida del nostre dit petit i la retirarem quan hagi acabat la cocció. Podem guardar-la a la nevera per a altres ocasions o bé ens la podem menjar directament)

2- Dins els nostres estofats i “potajes” de cereals i llegums. La podem hidratar una estona abans de posar una tira de qualsevol alga ( a mi en aquest cas m’agrada especialment posar alga hiziki, que semblen fideus negres (amb 3 o 4 tires de les hiziki ja tenim prou) i després ens la mengem juntament amb la resta de l’estofat

3- Crues en amanides o com a complement d’un plat de pasta o de verdures. En aquest cas hem de buscar una alga que no necessiti cocció, i que només amb una estona de remull ja estigui cuinada. La més apta en aquest cas és la dulse, una alga que aporta un gust a mar a qualsevol plat i que amb 2 minuts de remull ja està cuinada.

I per acabar, recorda sobretot:

  • El secret de les algues és que les hem de consumir en poca quantitat però a  a diari (no val això de menjar-se un plat un cop a la setmana).
  • Sempre hem d’escollir algues de proximitat (en el nostre cas, algues gallegues) i de cultius controlats i sobretot no contaminats, evitant les algues dels supermercats asiàtics especialitats que venen de la Xina o del Japó, i que són molt més econòmiques però no tenen cap mena de garantia de qualitat
  • Evitar llençar l’aigua de la cocció o el remull que hem fet servir, ja que la majoria dels minerals es queda fixat allà. La podem beure (té un gust a aigua de mar inconfusible) o la podem guardar per afegir a caldos o cremes
  • Podem optimitzar les seves propietats  afegint unes gotes de llimona abans de menjar-les

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s